NYHETSARKIV

Rapport fra Mosseølets Venners årsmøte 2020


01. mars 2020  – publisert av BTH

Årsmøtet ble avholdt fredag 28. februar på St. Olavsgården i Kongensgate med ny rekord i oppslutning!

Antall påmeldte til årsmøtet denne gang utgjorde hele 54 medlemmer. Dette er ny rekord i forhold til tidligere år og viser at foreningen fremdeles står på god fot blant medlemmene. Samtidig med årsmøtet ble foreningens 25-årsjubileum behørig feiret med høy skumføring og tilsvarende god stemning i lokalet, selvfølgelig da med MøV’s eget jubileumsøl, Moss Amber Ale. Etter at medlemmene hadde fått gjort sin ankomst og vår rikholdige bardisk hadde fått kjørt seg varm, ble årsmøtet innledet med generalforsamling og presentasjon av årsberetningen for 2019.

Her følger referat fra generalforsamlingen:

 1. Visepresident og fungerende president Bjørn Hytten åpnet/konstituerte årsmøtet.
 2. Årsberetning for 2019 ble lest opp av visepresidenten. Av hendelser og aktiviteter dette året kunne visepresidenten nevne:
  – MøVs styre har i denne perioden vært avholdt i alt 7 ordinære styremøter + en juleavslutning.
  – MøV deltok med egen stand på «Turist i egen by» i mai.
  – MøV hadde som vanlig egen stand på bryggeriet under Morsavandringen i juni.
  – Arrangementskomiteen avholdt en meget vellykket medlemstur til Vilnius september.
  – Vårt nye øl, Moss Amber Ale, ble lansert i november. Dette er også jubileumsøl for Moss 300 år og MøV 25 år.
  – Ølfaglig komité har avholdt foredrag og ølsmakinger og har prøvd å videreføre bryggeriprosjektet etter beste evne.
  – President Knut Persen har hatt permisjon i deler av 2019, i den perioden har visepresidenten hatt vervet.
  – Produsert mosseøl i 2019 på Berentsens Brygghus i Egersund utgjorde ca. 0,85 liter (2,6 flasker) pr. mossing .
 3. Revidert årsregnskap for 2019 ble lest opp av kasserer Knut Simble. Årsregnskapet ble vedtatt av generalforsamlingen.
 4. Kontingent for 2020 ble vedtatt uendret av generalforsamlingen (kr. 200,-).
 5. Budsjett for 2020 ble vedtatt av generalforsamlingen.
 6. Det var ingen innkomne forslag til behandling.
 7. Forsamlingen stilte spørsmål om fremdriften i bryggeriprosjektet. Visepresident Bjørn Hytten ga som svar at prosjektet er nærmere en realisering enn noen gang. Selskapet Moss Bryggeri AS er opprettet og både en bryggerimester og et brukt men godt produksjonsanlegg er på hånden. Ølfaglig komité er for tiden i forhandlinger om leie av lokaler for bryggeriet med forskjellige eiendomsaktører. Hvis dette når konkret form vil innhenting av kapital starte snarest.
 8. Valgkomiteens innstilling for styret i 2020 ble vedtatt av generalforsamlingen. Det nye styret er som følger:
  Roger Madsen, president (valgt for 1 år), Bjørn Hytten, visepresident (gjenvalgt for 2 år), Åge Stranden, kasserer (valgt for 1 år), Tove Holmen, sekretær (gjenvalgt for 2 år), Gunhild Strandenstyremedlem (gjenvalgt for 2 år), Kenneth Falckstyremedlem (gjenvalgt for 2 år), André Sørlingstyremedlem (gjenstår 1 år) og Grete Brunsvikrevisor (gjenvalgt for 1 år)
 9. Styrets innstilling for Valgkomité 2020 ble vedtatt av generalforsamlingen. Den nye valgkomiteen består av: Kirsten Aasen, Lewi Solli  og Jon Larsen.
 10. Styret har i år valgt å tildele æresbevisningen Kong Carl til en person som har utmerket seg til mosseølets fremme. Denne ble i år tildelt Marith Trondsæter. Hun får prisen for å ha promotert og servert mosseøl både som deleier på Mikro’n og som arrangementsansvarlig for en av Norges største datamesser (Imento Puzzle) ved flere anledninger de siste årene.

Etter at den generalforsamlingen var avsluttet var det tid for feiring og servering. Serveringen bestod som vanlig av pølser fra Ertnes og potetstappe trukket i mosseøl, hjemmelagede vafler med mosseøl og flere typer mosseøl i baren, samt Morsa Akevitt. Det berømte ringspillet ble flittig brukt og årets vinner ble denne gang Nils Jørgen Kraft, noe som neppe er forbausende da hans evner i dette spillet de senere årene er viden kjent…

Jubileumsølet MOSS AMBER ALE er lansert!


31. oktober 2019  – publisert av BTH

Det skjer mye i Moss i 2020. Den 1. januar slår Moss og Rygge seg sammen til én storkommune. Den 10. februar fyller foreningen Mosseølets Venner 25 år og den 10. august er det 300 år siden Moss fikk sin bystatus.

Så mange viktige begivenheter på én gang krever et realt jubileumsøl og Moss Amber Ale er fremfor alt dedikert byens innbyggere og feiringene som skal foregå i 2020. Da er det tre århundrer siden bebyggelsen langs Mossefossen og Værla hadde vokst seg så stor at Moss kunne få sin bystatus. Dette skjedde i 1720 og Moss ble dermed Norges tolvte by. Det er verdt å merke seg at det har vært produsert mosseøl i nesten to hundre av disse årene og dette brygget er dermed en videreføring av byens flytende kulturarv og rikholdige bryggerihistorie. I tillegg til å være en gave til byens 300-års jubileum er jubileumsølet også en 25-årsgave til Mosseølets Venner, som ufortrødent har jobbet siden 1995 med å bevare denne delen av byens kulturarv.

Sammen med våre samarbeidspartnere, Berentsens Brygghus, Varnaveien Mineralvann og rettighetshaver Widar Salbuvik, har vi over flere år produsert mange forskjellige øltyper, blant annet Mossepils, Moss Juleøl, Moss Konventionsøl, Kong Carl, Kong Carl Sommerøl, Moss Oktoberøl og nå det siste tilskuddet; jubileumsølet Moss Amber Ale. Sistnevnte er den syvende øltypen i vår nåværende produktportefølje og er faktisk det første ølslaget vi lager av typen Ale.

Moss Amber Ale er et overgjæret øl brygget på førsteklasses råvarer, blant annet Pale Ale, Münchner og Crystal malt og er humlet med smakshumlen Perle og aromahumlen Cascade. Dette gir et kobbergyllent brygg med en dedikert maltkarakter, balansert malt- og humlearoma, en fyldig «body» samt en tiltalende kullsyre- og skumutvikling. Ølet er brygget i tråd med rike tradisjoner fra gamle Moss Bryggeri, anno 1838.

Ale er en samlebetegnelse på øl laget av maltet bygg som går gjennom en gjæringsprosess der det er spesielle gjærsorter som blir brukt. Disse gjærsortene legger seg på toppen av ølet, og ale kalles derfor også for «overgjæret øl». Denne gjæringsmetoden gir ølet vanligvis en sødmepreget, fruktig og fyldig smak. De fleste slag ale inneholder også humle, som tilfører bittertoner og fruktighet til duft og smak og hjelper til med å konservere ølet. Den andre hovedtypen øl er lager som er «undergjæret», det vil si at det er gjæret med en type gjær som synker til bunnen av brygget. De seks andre øltypene våre er alle av typen lager.

Moss Amber Ale og alle de andre øltypene i vår portefølje formidles av Varnaveien Mineralvann på Høyda. Moss Amber Ale smaker best i ekte mosseøl-glass fra Mosseølets Venner og gjerne med en temperatur fra 8 – 12 grader. Velbekomme!

Venstre bilde viser to meget fornøyde styremedlemmer i Mosseølets Venner, Kenneth Falck og Tove Holmen, foran den første pallen med jubileumsølet Moss Amber Ale hos Varnaveien Mineralvann. Bildet i midten viser at flasketypen  for jubileumsølet er en 0,33l longneck. Etiketten er designet av Geir Fevang som også har designet etiketten til jubileumscognacen Moss 300.

Moss Oktoberøl er på plass! Denne gang på boks!


01. september 2019  – publisert av BTH

En stor nyhet for Mosseølets Venner er at årets utgave av oktoberølet ble tappet på boks.

Moss Oktoberøl ble dermed den første av våre øltyper som kommer på boks, i stedet for 0,33 ltr flaske som i fjor. Nye etiketteringsmaskiner på tappelinjene hos vår samarbeidspartner Berentsens Brygghus gjør det nå mulig å prege boksene med etiketter. Tidligere måtte man benytte ferdig pregede bokser fra fabrikk som krevde store innkjøps volum for å være lønnsomme i bruk. Dette betyr at enkelte av våre nåværende seks øltyper kan komme med boks som alternativ i fremtiden.

Moss Oktoberøl er et gyllent lagerøl med en tilnærming mot den tyske øltypen Märzen og er basert på førsteklasses råvarer, slik som premium pilsner og münchner malt samt utsøkt humle av typen Perle og Saaz. Dette gir ølet en lavtonet bitterhet med god maltfylde og behagelig ettersmak. Rett og slett en perfekt ledsager på oktoberfesten!

Moss Oktoberøl fåes tak i hos Varnaveien Mineralvann på Høyda. Men vær rask, for det blir fort utsolgt. Husk at Moss Oktoberøl trives best i lystig lag og i gode seidler….

Årets Morsa-vandring en strålende suksess


08. juni 2019  – publisert av BTH

Årets Morsa-vandring gikk av stabelen lørdag 1. juni i strålende vær med ca. 180 deltakere.

Første post under årets vandring var på den nye elveplassen på Verket, der det ble holdt taler, servering av «Pøffel» (pølse i vaffel) og utdeling av velsmakende Moss Sommerøl og Morsa Akevit.

Nest stopp gikk over Storebro ved fossen til Håkons plass oppe ved gamle Pikeskolen. Der ble det holdt et godt foredrag av Elisabeth Vogt, hvis oldefar hadde fått Vogtsgate oppkalt etter seg. Her ble det servert vår mestselgende øltype; Moss Konventionsøl.

Neste stopp var Basartaket, hvor det ble utdelt fikk vann og Morsa Akevitt. Brede Bøe hadde et utrolig artig foredrag om mangt og mye rundt Mossinger, Særpinger og Fredrikstadfolk.

Deretter gikk turen over Bjerget og ned til siste post på hovedgården i gamle Moss Bryggeri, hvor Mosseølets Venner hadde sin stand. Her ble det holdt taler av presidenten og visepresidenten, mens Morsa Akevitt og Moss Pilsner ble delt ut til folket.

Dette er faktisk siste gang Morsa-vandringen er på besøk på bryggeriet med de gamle eierne. Trine Lise Heilmann og hennes bror Carl August Heilmann har nå solgt hele eiendommen, inkludert den staselige fredede Gerner-gården, og overlatt nøklene til nye utbyggere, som forhåpentlig tar vare den historiske bygningsmassen etter beste evne.

Mosseølets Venner opprettet selskapet Moss Bryggeri AS


11. desember 2018  – publisert av BTH

Foreningen Mosseølets Venner gjorde stiftelsen i den hensikt å beskytte navnet «Moss Bryggeri» som varemerke. Firmaet er således et «sovende» selskap og personell fra foreningens ledelse utgjør det foreløpige styret.

Mosseølets Venner (MøV) ble opprettet i 1995 som en støtteforening for gamle Moss Bryggeri (anno 1838, Norges nest eldste) og har hele tiden prøvd etter beste evne å ta vare på den flytende kulturarven fra bryggeriet, som nå er 180 år gammel. Moss Bryggeri representerer en betydelig del av byens historie og det er verdt å merke seg at bryggeriet oppstod bare et par tiår etter landets egen grunnlov, som jo som kjent ble en realitet på Konventionsgaarden i Moss i augustdagene 1814.

Moss Bryggeri la dessverre ned årene på slutten av 90-tallet som et resultat av markedspresset fra storbryggeriene, men ved hjelp av genuine Mosse-entusiaster som Widar Salbuvik og Varnaveien Mineralvann og har MøV hele tiden greid å holde flere typer mosseøl levende ved å brygge ølet hos tredjepart basert på de gamle reseptene. Foreningens store håp har selvfølgelig alltid vært at noen vil bidra til å vekke til live den gamle arven og begynne å brygge ekte mosseøl i byen igjen. Ekte mosseøl, pluss mye annet godt…

MøV skrapet sammen aksjekapitalen for mange år siden gjennom kontingenten fra lojale medlemmer og fra dugnadsarbeid av forskjellig art. Mosseølets Venner står nå som foreløpig eier av selskapet inntil noen eventuelle entusiastiske og patriotiske investorer kanskje kommer på banen med like stort hjerte for byen som lommebok. MøV har alltid hatt en drøm om at Moss skal gjenoppstå som  bryggeriby innen byens 300-års jubileum i 2020. Det hadde vært en flott gave til byen i vårt hjerte.

De tekniske og administrative planene har MøV hatt klare i mange år. Det er bare kapitalen og egnede lokaler som mangler…

Rapport fra Mosseølets Venners årsmøte 2018


09. februar 2018  – publisert av BTH

Årsmøtet for regnskapsåret 2017 ble avholdt fredag 9. februar 2018 på Losjegården i Kongensgate. Etter at generalforsamlingen var gjennomført ble det liv og røre både i gryter og glass!

Hele 50 medlemmer inkludert styret hadde funnet veien til årsmøtet. Dette tilsvarer ca. 25% økning av deltakerantall i forhold til tidligere år, noe som rimeligvis kan tilskrives det faktum at møtet denne gang ble avholdt på en fredag, dvs. i rimelig behagelig avstand til nærmeste arbeidsdag.

Referat fra generalforsamlingen:

 1. President Knut Erling Persen åpnet/konstituerte årsmøtet.
 2. Årsberetning for 2017 ble lest opp av presidenten. Av hendelser og aktiviteter dette året kunne presidenten nevne:
  – MøV hadde i år som i fjor egen stand på datamessen Imento Puzzle i Oslo (for øvrig den beste besøkte stand av alle…)
  – MøV deltok som vanlig med egen stand på Morsavandringen i juni (inne på gamle Moss Bryggeris eiendom).
  – En meget vellykket medlemstur ble til Warzawa ble arrangert i oktober med 14 deltakere.
  – Ølfaglig komité gjennomførte flere ulike foredrag om øl i løpet av året.
  – Konseptdokumentet for «Forprosjekt Nye Moss Bryggeri» ble ferdigstilt i år.
  – Mengden mosseøl som ble produsert i 2017 på Berentsens Brygghus i Egersund tilsvarer ca. 1 liter (3 flasker) pr. mossing.
 3. Revidert årsregnskap for 2017 ble lest opp av kasserer Merethe Olsen. Årsregnskapet ble vedtatt av generalforsamlingen.
 4. Kontingent for 2018 ble vedtatt uendret av generalforsamlingen (kr. 200,-).
 5. Budsjett for 2018 ble vedtatt av generalforsamlingen.
 6. Det var ingen innkomne forslag til behandling. Forsamlingen stilte spørsmål om fremdriften for bryggeriprosjektet. Disse ble besvart av visepresident Bjørn Hytten.
 7. Valgkomiteens innstilling for styret i 2018 ble vedtatt av generalforsamlingen. Det nye styret er som følger:
  Knut Persen, president (gjenstår 1 år), Bjørn Hytten, visepresident (gjenvalgt for 2 år), Merethe Olsen, kasserer (gjenstår 1 år), Hilde Holden, sekretær (gjenstår 1 år), Leif Helge Kalvik, styremedlem (gjenvalgt for 2 år), Gunhild Strandenstyremedlem (gjenstår 1 år), Kenneth Falckstyremedlem (gjenvalgt for 2 år), Tove Holmenstyremedlem (gjenstår 1 år) og Grete Brunsvikrevisor (gjenvalgt for 1 år)
 8. Styrets innstilling for Valgkomité 2018 ble vedtatt av generalforsamlingen. Valgkomiteen består av: Jon Larsen, Lewi Solli og Kirsten Aasen.

Etter at den formelle delen av årsmøtet var over ble det servert pølser fra Ertnes og potetstappe trukket i mosseøl, hjemmelagede vafler med mosseøl i og alle typer mosseøl. Ca. syv kasser mosseøl og tre flasker Morsa Akevitt gikk med. Det berømte ringspillet ble flittig brukt og årets vinner ble denne gang Leif Helge Kalvik.

Presidenten forkynner årsberetningen med myndig røst under generalforsamlingen til Mosseølets Venner.
Presidenten og Visepresidenten sørger for at baren inneholder de rette elementer av lokal drikke, her bl.a. Morsa Akevitt, Mossepils, Konventionsøl og Kong Carl.
Det berømte ringspillet er en populær gjenganger på årsmøtene. Nils Jørgen Kraft har vært en uslåelig vinner hvert år og gjennomfører sin økt med sedvanlig eleganse.
På årsmøtet er grytene fulle. Kjell Nygård og Gunnar Walter Richter Johannesen lar seg friste til en runde nummer to med sleiva.
Forsamlingen benker seg for å nyte de kulinariske gleder etter at den formelle delen av årsmøtet er over.
Lokale pølser fra Ertnes (trukket i øl) og potetstappe fra KIAS (med øl i) står seg perfekt til en flaske Konventionsøl akkompagnert av en Morsa Akevitt.
Lokale pølser fra Ertnes (trukket i øl) og potetstappe fra KIAS (med øl i) står seg perfekt til en flaske Konventionsøl akkompagnert av en Morsa Akevitt.

MøV med stand på Moss Øl og Matfestival i januar 2018


28. januar 2018  – publisert av BTH

Det var skikkelig liv og røre på Verket Scene på gamle Peterson-tomta lørdag 27. januar 2018. Over 500 mennesker var innom for å la sansene behages av godt øl, lokal mat og god musikk. Sammen med flere av landets ledende mikrobryggerier deltok Mosseølets Venner med egen stand fylt opp av øl med stamtavle fra gamle Moss Bryggeri.

Festivalen ble som vanlig arrangert av byens store mat og øl-entusiast, Magnus Ruud. Her foran Verket Scene, klar til dyst.

 

Primus motor for denne festivalen er selvfølgelig Magnus Ruud fra Skarre øl og mat. Han forteller at det er andre gangen han arrangerer øl- og matfestival i Moss. Over 1000 meldte sin interesse på Facebook for å besøke matfestivalen, men hadde bare plass til halvparten. 11 mikrobryggerier fra hele landet deltok på festivalen, i tillegg til Mosseølets Venner som stilte opp med sine øl-typer med røtter fra gamle Moss Bryggeri. På matsiden var det utstillere fra hele Østfold, bl.a allstedsværende Brith Bakken fra Briths Matgleder, som bød på Vansjøburger og annet snadder laget på lokale råvarer.

Jon Larsen og Knut Persen holder stand med rikholdig utvalg av Mosseøl. Naboen var en hyggelig italiener, som laget en fantastisk coffe-stout på hele 10 %! Jon Larsen og Knut Persen holder stand med rikholdig utvalg av Mosseøl. Naboen var en hyggelig italiener, som laget en fantastisk coffe-stout på hele 10 %!

Jon Larsen og Knut Persen holder stand med rikholdig utvalg av Mosseøl. Naboen var en hyggelig italiener, som laget en fantastisk coffe-stout på hele 10 %!

 

På nabo-standen til MøV stod en meget hyggelig og entusiastisk italiener, Luca Saccomandi fra Milano. Han har drevet som brygger i Norge i mange år, bl.a. på Schous-kjelleren i Oslo, og driver nå «Ølkymisten». Den karen kan sine saker! Et av bryggene han presenterte på festivalen var noe han kalte MILK+, en smaksbombe av en stout med masse vanilje, karamelmalt, kakao-nibs, laktose og Spalt-humle. Selve brygget var på hele 10% og var en smaksbombe av dimensjoner.

Stappfull sal på Verket når musikkbandene satte i gang. Madelene og Martine sørget for vafler mens Brith Bakken lagde sine velkjente gjeddeburgere. xxxxx Noen av mikrobryggeriene på stand: Skarre Bryggeri (her med Anders Tonholt og Roger Jensen), Bådin Bryggeri fra nord og Nøgne Ø fra sør.

MøV holdt oktoberfest-foredrag hos MFK Eldres forening


27. oktober 2017  – publisert av BTH

En entusiastisk gjeng var samlet på klubbhuset på Melløs Stadion under foreningens årlige oktoberfest! Mosseølets Venner bidro med foredrag om oktoberøl og generell høy skumføring!

Moss Fotballklubbs senioravdeling, herav «MFK Eldres», avholder medlemsmøter den siste fredagen i hver måned. Dette er en trivelig gjeng som består av voksne gutter i sin beste alder og som alle har et entusiastisk forhold til Moss Fotballklubb. Flere har spilt for klubben i yngre dager, mange har vært med i klubbens styre og stell og noen har sågar hvert med på de store idrettslige bragder som eliteseriespill, cupfinaler og seriemesterskap.

På oktober-medlemsmøtet hvert år trår foreningen til og lager oktoberfest, der oktoberøl og pølser med sauerkraut er en selvfølge. Siden foreningens medlemmer er særdeles vitebegjærlige inviterer de alltid folk fra styret i MøV til å holde foredrag om, nettopp, oktoberøl.

I år tok president Knut Persen og visepresidenten Bjørn Hytten i MøV på seg denne oppgaven. Det ble fortalt om oktoberølets opprinnelse og forskjellen på oktoberøl og annet øl. Det ble servert ekte oktoberøl fra Berentsens Bryggeri i Egersund, som er det bryggeriet der alt mosseøl for tiden blir produsert. En tysk variant ble også servert, i tillegg til vårt eget mestselgende øl; Moss Konventionsøl. Konventionsølet duger meget bra som et oktoberøl da det en mellomting mellom de tyske øltypene Helles og Märzen, og er selvfølgelig brygget på de rike tradisjonene fra gamle Moss Bryggeri. Under oktoberfesten på MFK Eldres ble det utøvet høytskummende skåling i det vide og det breie, spesielt med byens eget øl…

Medlemmer av MFK Eldres nyter sin oktoberøl i klubblokalene på Melløs Stadion.
Formann i MFK Eldres, Gunnar Berg, med et knippe øl-snadder.
Berentsens Oktoberøl, Morsa Akevitt og pølser m/sauerkraut passer perfekt sammen på oktoberfesten.
Oktoberpølser og sauerkraut ble servert i lange baner på MFK Eldres.
Visepresidenten og presidenten fra MøV sørget for det faglige innholdet på oktoberfesten. Legg merke til det tidsriktige hodeplagget...
Moss Konventionsøl - en skikkelig allrounder, for enhver anledning.

MøV medlemstur til Warzawa – oktober 2017


24. oktober 2017  – publisert av BTH

MøV arrangerer utenlandstur for medlemmene annethvert år. Tidligere reiser har gått til Dublin og Gdansk. Denne gangen stod Warzawa for tur. Det ble en skummende opplevelse!

warzawa-bilderekkeGrytidlig fredag morgen 20. oktober møttes 14 glade ølentusiaster på brygga for å ta halv sju-ferga til Horten, for avreise fra Torp til Warszawa.

Underveis ble det utdelt en ølquiz, som noen besvarte med vill gjetting og andre med ølfaglig innsikt. I tillegg fikk vi alle bånd rundt halsen med telefonnummer til hverandre, bilde av hotellet og en liten valutakalkulator. Fasiten kom imidlertid aldri for dagen – den druknet nok i annen moro.

Fredagens lunch ble inntatt på Hoppiness Beer & Food. Til glede for mange var det urimelig lang ventetid på mat, dermed åpnet det seg gledelig nok mulighet for utstrakt ølsmaking. Mye spennende på menyen!

warzawa-pub2Etter noen timer frigang gikk vi samlet til Browarmia, hvor det var nydelig mat og god stemning. Her hadde vi også bestilt en omvisning på mikrobryggeriet, men bryggmesteren var syk, så det nærmeste vi kom omvisning var at vi satt i nærheten av «bryggeriet» og kunne se inn på det.

Flere benyttet også sjansen til en «utepils» på returen til hotellet – i relativt god høsttemperatur.

Lørdag dro vi i samlet tropp til «Stalinpalasset». Noen tok heisen opp og så på den tåkedominerte utsikten, mens andre valgte å benytte seg av nærområdets eminente shoppingmuligheter – før vi igjen var så godt som samlet på Ĉeská. Igjen ble det fråtsing i mat og drikke.

warzawa-stalin-palassetMiddag lørdag ble inntatt på The Alchemist Gastropub. Her var det mulighet for å kjøpe seg et «ølkort» som kunne brukes til å tappe sin egen øl fra tappekraner plassert på den ene veggen i lokalet. Og gikk du tom på kortet, ja da var det bare å lade det med flere penger. Ølmenyen i veggen var meget variert, fra vanlig pils/lager til meget spesiell IPA og annet «rart», i tillegg hadde de også satt inn en vinkran for de som heller ville ha det.

Søndag sto gamlebyen på programmet, og flere var såpass kulturelle at de tok turen innom både kirker og museer, mens andre både gikk på irsk pub, også i Polen da … og tok en liten karaffel hvitvin i smug.

Etter en artig lunch var det tid for guidet ølsmakingstur. Vi hadde engasjert en guide som selv drev en pub og brygget eget øl. Hele veien hadde vår guide engasjert bryggere på stedene vi besøkte, og de igjen var veldig engasjert i sine brygg og fortalte villig om det vi smakte, hvordan det var brygget, hvor sterkt det var og hva vi kunne forvente av smak.

warzawa-pub

Ølsmakingsturen startet på en av byens puber med størst utvalg av øl på tapp. 96 forskjellige tappekraner tittet ut av veggen, og vi skulle få smake på 4 av disse. Det startet med 4 ganske mørke, litt tunge øl i små glass. Dette stedet hadde vegger laget av kun ølkorker. Turen gikk videre til vår guides egen pub. Her ble det igjen smakt på 4 øl og en liten spesialcider. Smaksprøvene var nå gått opp i størrelse, men med mindre alkoholinnhold. Neste sted vi kom til var en gastropub, også denne med et stort utvalg av øl fra eget bryggeri, og bryggeren fortalte om ølet vi fikk servert. Her var det også duket for litt snacks til smakingen.

warzawa-olhallSmaksglassene var nå blitt større og alkoholprosenten høyere, hvordan skulle dette ende. Siste post var et sted hvor veldig mange av byens unge gikk for å kose seg med en god øl. Igjen fikk vi 4 sterke, deilige øl og igjen en god historie rundt de forskjellige bryggene. Her ble seansen avsluttet med Polens «dyreste» øl laget med chili. Guiden spanderte dette på precidenten, som delte villig av glasset (1/2 l). Ølet hadde så mye chili at selv om alle smakte, måtte vi sette igjen en god del.Det ble en minnerik og lærerik ølsmaking, mye godt øl, gode forklaringer og veldig moro.

Søndagsmiddagen etter ølsmakingen sier vi minst mulig om; den var strengt tatt helt mislykket.

Alle var nok enige om at dette var en bra tur – masse moro, mye latter og fjas, og veldig artige folk.

På vegne av Arrangementskomiteen i Mosseølets Venner,
– Gunhild Stranden