top of page
Mosseølets Venner logo

Årets første medlemskveld ga fullt hus

26. januar 2023 ::: BTH/MøV.

Hele 50 deltakere fra Mosseølets Venner, Morsa 1833 og Mossefossens Venner var tilstede på den første felles medlemskvelden i 2023.

 

Det var Mosseølets Venner som stod som vertskap denne gangen. Med så mange fremmøtte ble det en meget trivelig kveld med utmerket service på Knutepunktet Vertshus som vanlig, i tillegg til et meget interessant foredrag.


Foredragsholder fra Moss by- og industrimuseum

Fredrik Wilhelmsen er formidler ved Moss by- og industrimuseum og har tidligere avholdt den populære foredragsserien «Med løs jakke gjennom industribyen Moss». MøV var så heldige å få engasjert ham til å holde et meget spennende foredrag om et svært interessant tema fra byens bryggerihistorie som vi har hørt lite om tidligere, nemlig ølbrygging i Moss fra tiden før Moss Bryggeri ble etablert og om overgangen til industriell ølproduksjon.


Man anser året 1838 som starten på ølbrygging i større skala i Moss, og dermed også starten på Moss Bryggeris historie, men man vet at det var en ikke ubetydelig produksjon av øl før den tid, både i stall, boder, gårder, hus og hjem. Denne delen av vår flytende kulturarv kom litt i skyggen av brennevinsproduksjonen i Moss på den tiden. Moss var viden kjent som landets store brenneriby den gangen og det lokale konsumet var så betydelig at det gikk over alle støvleskaft for mange.


Fredrik fortalte at myndighetene i første halvdel av 1800-talet ønsket å endre på dette og oppfordret folk til å drikke mer øl i stedet for brennevin, for helsens skyld! Dette fordi brennevinkonsumet var altfor høyt, med all elendighet det medførte.

Her er noen av tiltakene som myndighetene igangsatte for å sette øl i fokus:

  • 1827: Øl ble fritatt for særskatt.

  • 1834: Alle gjestgiverier i Norge skulle være pliktige til å servere øl.

  • 1844: Avisen Moss Tilskuer - «I vårt land er Øl den almindeligste Drik og fortjener at være det; thi i vor kolde og til dels fugtige himmeltegn behøves, for at slukke tørsten, en Drik, der baade kan oplive og tillige give legemet kraft til de sværere Arbeider, som i Fremskaffelsen av livets fornødenheder her fremfor i de mere begunstigede sydlige lande udfordres. For oss er Øllet en rigelig erstatning for Vin, det besitter mange af vinens gode egenskaper, slutter tørsten bedre end virkninger».

Det var rett og slett et annet syn på øl i «gamledager» enn det er i dag.


Bildeserie fra Fredrik Wilhelmsens foredrag

Fredrik Wilhelmsens foredrag var veldig informativt og engasjerende. Vertskapets visepresident takker ham av med å tildele en pakke med genuine ølglass fra Mosseølets Venner.


Bildeserie fra forsamlingen på Knutepunktet Vertshus

Med hele 50 deltakere fra de tre venneforeningene ble det en trivelig aften på Knutepunktet.


Comments


NYHETER - ARTIKKEL
bottom of page