top of page
Mosseølets Venner logo

Jubileumsølet MOSS AMBER ALE er lansert!

31. oktober 2019 ::: BTH/MøV.

Moss Amber Ale er en helt ny øltype, spesielt laget for byens 300-års jubileum og Mosseølets Venners 25-års feiring.

 

Det skjer mye i Moss i 2020. Den 1. januar slår Moss og Rygge seg sammen til én storkommune. Den 10. februar fyller foreningen Mosseølets Venner 25 år og den 10. august er det 300 år siden Moss fikk sin bystatus.


Et realt jubileumsøl

Så mange viktige begivenheter på én gang krever et realt jubileumsøl og Moss Amber Ale er fremfor alt dedikert byens innbyggere og feiringene som skal foregå i 2020. Da er det tre århundrer siden bebyggelsen langs Mossefossen og Værla hadde vokst seg så stor at Moss kunne få sin bystatus. Dette skjedde i 1720 og Moss ble dermed Norges tolvte by.

Det er verdt å merke seg at det har vært produsert mosseøl i nesten to hundre av disse årene og dette brygget er dermed en videreføring av byens flytende kulturarv og rikholdige bryggerihistorie.

I tillegg til å være en gave til byens 300-års jubileum er jubileumsølet også en 25-årsgave til Mosseølets Venner, som ufortrødent har jobbet siden 1995 med å bevare denne delen av byens kulturarv.


Gode samarbeidspartnere

Sammen med våre samarbeidspartnere, Berentsens Brygghus, Varnaveien Mineralvann og rettighetshaver Widar Salbuvik, har vi over flere år produsert mange forskjellige øltyper som nomadebrygg, blant annet Mossepils, Moss Juleøl, Moss Konventionsøl, Kong Carl, Kong Carl Sommerøl, Moss Oktoberøl og nå det siste tilskuddet; jubileumsølet Moss Amber Ale. Sistnevnte er den syvende øltypen i vår nåværende produktportefølje.

Vårt første øl av typen Ale

Moss Amber Ale er faktisk det første øltypen vi lager av typen Ale og er dermed et overgjæret øl. Dette brygget er laget på førsteklasses råvarer, blant annet Pale Ale, Münchner og Crystal malt og er humlet med smakshumlen Perle og aromahumlen Cascade. Dette gir et kobbergyllent brygg med en dedikert maltkarakter, balansert malt- og humlearoma, en fyldig «body» samt en tiltalende kullsyre- og skumutvikling. Ølet er brygget i tråd med rike tradisjoner fra gamle Moss Bryggeri, anno 1838.


Ale, hva er egentlig det?

Ale er en samlebetegnelse på øl laget av maltet bygg som går gjennom en gjæringsprosess der det er spesielle gjærsorter som blir brukt. Disse gjærsortene legger seg på toppen av ølet, og ale kalles derfor også for «overgjæret øl». Denne gjæringsmetoden gir ølet vanligvis en sødmepreget, fruktig og fyldig smak. De fleste slag ale inneholder også humle, som tilfører bittertoner og fruktighet til duft og smak og hjelper til med å konservere ølet. Den andre hovedtypen øl er lager som er «undergjæret», det vil si at det er gjæret med en type gjær som synker til bunnen av brygget. De seks andre øltypene våre er alle av typen lager.

Venstre bilde viser to meget fornøyde styremedlemmer i Mosseølets Venner, Kenneth Falck og Tove Holmen, foran den første pallen med jubileumsølet hos Varnaveien Mineralvann. Bildet i midten viser flasketypen som 0,33l long neck. Etiketten er designet av Geir Fevang i samarbeid med Bjørn Hytten fra MøV.

Designer Geir Fevang fra mossefirmaet Idé Media har også designet etiketten til byens jubileums cognac, Moss 300 Christian Frederik XO, som ble utviklet av "herreklubben" Martin-Å fra Moss i samarbeid med den "norske" cognac produsenten Birkedal Hartmann. Man ser helt klart at det er strømlinjeformede likheter mellom disse to jubileums etikettene. Det sies fra de kretser som har peiling på slikt at denne cognacen var av helt ypperste kvalitet.


Moss Amber Ale og alle de andre øltypene i vår portefølje formidles av Varnaveien Mineralvann på Høyda. Moss Amber Ale smaker best i ekte mosseøl-glass fra Mosseølets Venner og gjerne med en temperatur fra 8 – 12 grader. Velbekomme!


Comments


NYHETER - ARTIKKEL
bottom of page