top of page
Mosseølets Venner logo

Første medlemskveld på «Kongen»

23. februar 2023 ::: BTH/MøV.

For første gang ble «Kongen» i det gamle ærverdige Kong Carl-bygget tatt i bruk som lokale for vår felles medlemskveld. En trivelig aften med et informativt foredrag av Paul Nordberg om Industrieventyret i Moss.

 

Mossefossens Venner v/Per Arild Simonsen stod som vertskap for denne felles medlemskvelden i februar. De hadde sanket inn tidligere journalist Paul Nordberg til å holde sitt historiske foredrag om Moss som industriby basert på hans egen bok Industrieventyret i Moss.

Per Arild Simonsen fra Mossefossens Venner ønsker de vel 40 deltakerne fra venneforeningene velkommen på «Kongen» med foredrag av Paul Nordberg.


Meget interessant foredrag av Paul Nordberg

Den tidligere industriarbeideren, journalisten, redaktøren og direktøren Paul Norberg har skrevet boken Industrieventyret i Moss, en meget innholdsrik bok om en svært viktig del av Moss bys lokalhistorie. Moss var gjennom 1900-tallet den byen her i landet som hadde mest variert industri, med flere bedrifter som ble ledende nasjonalt og internasjonalt. Helly Hansen er jo kjent over hele verden, forteller Norberg, og nevner flere i samme åndedrag, blant annet Trioving, Moss Verft og Moss Glassverk.

Paul Nordberg har her startet sitt gode foredrag om Industrieventyret i Moss. Boken til Paul er et "must" for alle lokalhistorisk interesserte i byen.


Selve salen som kalles «Kongen» i Kong Carl-bygget disponeres nå av Ekeby Gårdsbryggeri i samarbeid med grunneier Fauna Eiendom. Maten under medlemsmøtet ble levert fra Restaurant Dekka Bord i etasjen under, mens personell fra Ekeby stod for den flytende serveringen, av blant annet Mossepils og Moss Konventionsøl i tillegg til velsmakende Ekeby Bayerøl fra tapp.

Patrick Witte fra USA er bryggerimester på Ekeby Gårdsbryggeri. Han har utviklet Ekeby Bayerøl som ble servert fra fat under medlemsmøtet.


Kong Carl - en bygning med lang historie

«Kongen» er navnet på salen i 2. etasje i det gamle Kong Carl-bygget i Henrich Gerners gate 7, der medlemskvelden ble avholdt. Dette bygget ble reist av David Chrystie i 1817 og er dermed en av de eldste bygningen i Moss. Navnet Kong Carl stammer antagelig fra den tid det ble drevet hotell i huset rundt 1860. Svenskekongen Carl IV var konge i Norge/Sverige på den tiden og det antas at navnet på bygningen stammer fra ham. Kong Carl-bygget, som ble fredet i 1923, har opp gjennom historien vært brukt som bolig, møtelokale, hotell, restaurant, kjeglebane, dramascene, trykkerilokale, bryggeriutsalg og til sist kunstgalleri. Alle husker vel Galleri Brandstrup og den sagnomsuste Alby-kringlen til fru Brandstrup i caféen med samme navn.


Og et øl med samme navn ....

Gamle Moss Bryggeri lanserte på begynnelsen av 90-tallet Norge's først øl med innslag av hvetemalt og var det nærmeste man kom en norskprodusert weissbier den gangen. Dette brygget ble et av bryggeriets mest populære øltyper og fikk navnet Kong Carl, en lys og lettdrikkelig pilsner med rund og fin smak, fyldig skum og en frisk aroma, og som fremdeles produseres av MøV m/samarbeidspartnere.


Det spekuleres den dag i dag i om navnet Kong Carl på dette ølet ble lånt fra bygningen med samme navn, eller om det stammer fra opphavsmannen selv - bryggerieier Carl Alfred Heilmann (1916- 2011).


En god «gammel» veteran dukket opp ...

Den utflyttede mossingen Pål Espen Hulback tok turen til storbyen for å overvære medlemsmøtet på Kong Carl. Pål er en av virkelig store veteranene fra stiftelsen av Mosseølets Venner i 1995. Han var mange år med i styre og stell i foreningen fra oppstarten, og han har dermed betyd mye for at foreningen fikk bein å stå på.

Pål har naturlig nok et av de laveste, eller skal vi si eldste, medlemsnumrene i foreningen, nemlig nr. 0024 ...





NYHETER - ARTIKKEL
bottom of page