top of page
Mosseølets Venner logo

Fra relanseringen av Mossepilsen i 2009 ble alle våre øltyper tappet på 0,33l flasker, både klare og fargede. Etter hvert begynte markedet å etterspørre mer bruk av boks og vårt første øl ute med denne emballasjen var Moss Oktoberøl i 2019. Deretter ble Mossepils, Kong Carl (original) og Kong Carl Sommerøl lansert på boks i 2021. Moss Fatøl, relansert i 2024, kom direkte på boks, da som vårt første brygg tappet som halvliter.

ØL BRYGGET ETTER GAMLE TRADISJONER

Gamle Moss Bryggeri brygget alt øl etter Renhetsloven av 1516. Denne bryggetradisjonen holdes fremdeles i hevd.

    

Moss Bryggeri anno 1838, i sin tidlandets nest eldste bryggeri, brygget i alle år kun i henhold til Renhetsloven av 1516. I tillegg brygget de alltid etter slow brew-metoden, dvs. ingen hurtiggjæring og ølet fikk den tiden det trengte for å modnes. Alle våre øltyper i dag er brygget i tråd med disse tradisjonene og flere av reseptene er originale fra gamle Moss Bryggeri.

    

Våre øltyper brygges i dag som nomadebrygg hos vår samarbeidspartner Berentsens Brygghus, et familiedrevet kvalitetsbryggeri i Egersund som er tuftet på de samme tradisjoner som gamle Moss Bryggeri utøvde.

  

Hver av øltypene som lanseres er et resultat av anstrengelsene som Mosseølets Venner og samarbeidspartnerne Varnaveien Mineralvann og rettighetshaver Widar Salbuvik gjør for å bevare den historiske flytende kulturarven fra Moss Bryggeri; en arv som om noen år vil strekke seg hele 200 år tilbake i byens historie.

VÅRE ØLTYPER

Det produseres i dag 8 forskjellige typer mosseøl, både undergjæret og overgjæret.

Av disse finnes det 4 typiske pilsnertyper; Mossepils, Kong Carl, Kong Carl Sommerøl og Moss Fatøl. Deretter finnes 3 vidt forskjellige lagerøltyperMoss Konventionsøl, Moss Oktoberøl og Moss Juleøl. Alle disse er såkalte undergjærede øltyper. Den siste, Moss Amber Ale, er som navnet antyder en ale og er vår første overgjærede øltype.

    

Mosseølet har en fellesnevner - Saaz humle.

Felles for alle pilsner- og lagerøltypene av mosseølet er bruken av signatur-humlen fra gamle Moss Bryggeri, nemlig den tsjekkiske kvalitetshumlen Saaz, ofte kalt edel-humle eller mercedes-humle. Saaz er mer kostbar en de humletyper store volumbryggerier som regel benytter i dag, og den brukes derfor som oftest kun i premium type pilsnere og lagerøl, der Mossepils og Moss Konventionsøl er gode eksempler. Saaz humlen er lav på alfasyre (stoffet som gir bitterhet) og har en behagelig aroma som passer særdeles bra i pils og enkelte lagerøl. Den friske aromaduften er typisk for Saaz. 

    

Denne humlen ble en viktig bestanddel i ølet til verdens første pilsnerbryggeri – Měšťanský pivovar, bedre kjent som Pilsner Urquell Brewery fra Plzeň i Tsjekkia. Saaz humle brukes fremdeles i deres signaturøl, Pilsner Urquell, den dag i dag. Det er verdt å merke seg at det tsjekkiske bryggeriet ble etablert i 1839, et år etter Moss Bryggeris spede begynnelse ...

 

Oversikt over våre åtte forskjellige øltyper:

Mossepils

Mossepilsen ble relansert i 2009 er brygget etter originale oppskrifter fra gamle Moss Bryggeri.

    

Den er produsert på førsteklasses pilsnermalt og edelhulmen Saaz. Pilsnermalten er av typen two-row barley som er den beste typen bygg. Dette gir ølen en frisk og fyldig smak med god aroma og balanserte bittertoner. Ølet er brygget etter slow-brew metoden. Gjærtypen er tysk og i slekt med Weihenstephan, verdens eldste og mest brukte gjærstamme.

    

Bakgrunnsmotivet på etiketten er et maleri fra 70-tallet malt av mossingen Per Fevang.  Man ser Mosseelva oppover i retning fossen og man skimter mølla og Moss Bryggeri til høyre på bildet.

Kong Carl

Original Kong Carl var Norges første øl brygget med innslag av hvetemalt, og var det nærmeste man kom en norskprodusert weissbier.

    

Ølet ble utviklet og produsert av Moss Bryggeri på nitti-tallet og oppnådde stor anerkjennelse blant ølkjennere over hele landet. Kong Carl vant sågar en landsdekkende øltest i VG på den tiden. 

     

Denne populære pilsneren er basert på originale resepter fra Moss Bryggeri, og kombinasjonen av hvetemalt, byggmalt og utsøkt tsjekkisk Saaz edelhumle gir Kong Carl en spesiell rund og fin smak, fyldig skum og en frisk aroma.

Kong Carl Sommerøl

Kong Carl Sommerøl er basert på originalresept fra gamle Moss Bryggeri, og har vært høyt verdsatt av ølkjennere i over 20 år.

 

Dette er en særdeles lett og forfriskende øltype, noe som den spesielle kombinasjonen av hvetemalt og byggmalt samt utsøkt tsjekkisk Saaz edelhumle sørger for.

 

Sommerølet er meget lettdrikkelig og den ultimate tørsteslukker på varme sommerdager. Samtidig har den smakstyngde nok til å kunne stå seg godt til både grillmat og havets delikatesser.

Moss Juleøl

Vårt juleøl er også brygget i tråd med originale oppskrifter fra Moss Bryggeri og inneholder hele fem typer malt, deriblant innslag av hvetemalt, samt utsøkt tsjekkisk edelhumle av typen Saaz.

 

Dette gir et mørktonet, fyldig, lett sødmepreget og smaksrikt brygg med god skumutvikling, noe som var karakteristisk for de tradisjonsrike juleølene fra gamle Moss Bryggeri.

Moss Juleøl passer til alle julens kulinariske gleder og egner seg spesielt sammen med akevitt, og da særdeles byens egen, Morsa Aquavit 1833.

Moss Konventionsøl

Moss Konventionsøl er et spesialbrygg tilegnet 200-årsjubileumet for Mossekonvensjonen av 1814, da Norges ferske grunnlov ble ratifisert i Moss. Denne hendelsen reddet grunnloven vår og la grunnlaget for gjenreisning av Norge som selvstendig nasjon, i tillegg til å holde svenskene permanent på riktig side av grensa.

   

Ølet er av typen lagerøl på 4,7 % med tilnærming mot de tyske øltypene Helles og Märzen.

    

Den kjennetegnes med sin gyldne farge, maltrikdom, utsøkte humlearoma og gode fylde. Moss Konventionsøl er utelukkende brygget av premium råvarer, slik som førsteklasses pilsner-münchner- og krystallmalt samt utsøkt aromahumle av typen Saaz.

Moss Oktoberøl

Moss Oktoberøl ble lansert i september 2018 og er en helt ny øltype i vårt sortiment.

     

Gamle Moss Bryggeri stammer fra den perioden da oktoberfestivalene i Bayern oppstod på 1800-tallet og de rike bayerske tradisjoner for brygging av oktoberøl gjenspeiles derfor i dette brygget.

     

Moss Oktoberøl er et gyllent lagerøl på 4,7 % med en tilnærming mot den tyske øltypen Märzen og er basert på førsteklasses råvarer, slik som premium pilsner- og münchnermalt samt utsøkt humle av typen Perle og Saaz.

    

Dette gir ølet en lavtonet bitterhet med god maltfylde og behagelig ettersmak.

Moss Amber Ale

Moss Amber Ale er også en ny øltype i vårt sortiment og ble lansert november 2019.

   

Dette er et overgjæret øl brygget på førsteklasses råvarer, blant annet Pale AleMünchner og Crystal malt og er humlet med smakshumlen Perle og aromahumlen Cascade. Dette gir et kobbergyllent brygg med en dedikert maltkarakter, balansert malt- og humlearoma, en fyldig «body» samt en tiltalende kullsyre- og skumutvikling.

    

Moss Amber Ale ble brygget spesielt for Moss by’s 300-års jubileum i 2020. Den er også dedikert 25-års jubileet til Mosseølets Venner samme år. Moss Amber Ale er derfor et ekte jubileumsøl!

Moss Fatøl

Moss Fatøl er en gammel kjenning fra Moss Bryggeri som ble relansert i mars 2024.

Dette er en tsjekkisk type pilsner på 4,7 %, produsert på førsteklasses pilsner- og münchnermalt samt ekte Saaz humle på samme vis som gamle Moss Bryggeri gjorde. Dette gjør brygget til et gyldent, balansert og friskt øl med tydelig smak og unik karakter. Stilen er nær øltypen «Classic Lager» og er en anelse mer maltrik og gylden i fargen og dermed litt mer fyldigere og rundere i smaken enn en tradisjonell pilsner.

Moss Fatøl er den første øltypen vår som kommer på 0,5 liters boks.

VÅRT ØL
bottom of page