top of page
Mosseølets Venner logo

MOSS FATØL er lansert!

10. mars 2024 ::: BTH/MøV.

Endelig er den her - vårt nye brygg Moss Fatøl.

 
 

En liten "verdensnyhet" for mosseøl-venner!

På lørdag 9. mars 2024 ble vår nyeste øltype, Moss Fatøl på halvliters boks, sluppet for salg hos Varnaveien Mineralvann på Rygge Storsenter. Dette brygget er en relansering av Moss Fatøl som gamle Moss Bryggeri hadde stor suksess med i sin tid. Det nye brygget har til felles med det gamle at det er brygget på førsteklasses pilsnermalt og tsjekkisk edelhumle av typen Saaz. Dette gjør brygget til et gyldent, balansert og friskt øl med tydelig smak og unik karakter. Moss Fatøl er en kort og godt en type premium pilsner, produsert på samme vis som gamle Moss Bryggeri gjorde.

Den første pallen med Moss Fatøl er på plass i butikken! Presidenten i MøV, Roger Madsen, tok på seg det ærefulle vervet å klippe over snora på lanseringsdagen den 9. mars 2024.


Ingenting er som å ta og kjenne på godsakene! Styremedlemmene Bjørn Hytten, Knut Lødeng-Persen og Roger Madsen ser frem til å meske strupene med det nye kvalitetsbrygget.


Moss Fatøl har en lang historie

Mange mossinger med noen år på beina vil sikkert huske det gamle fatølet fra Moss Bryggeri. Den fantes blant annet på halvliters flasker type long-neck, på elegant 5 liters tønne til hjemmetapping og selvfølgelig på 30 liters fat beregnet på restauranter. Her er noen eksempler:


Men hvorfor har ølet betegnelsen "fatøl"?

Alle større bryggerier i Norge med respekt for seg selv har et "fatøl" på halvliters boks (noen sjeldne tilfeller på halvliters flaske). Omtrent alle har til felles at boksen er en halvliter og at den er blå, som dermed er signaturfargen for fatøl på boks. Betegnelsen oppstod antagelig i Danmark en gang i tiden og denne trenden kom etter hvert til Norge. Med tiden har dette utviklet seg til en egen kategori, eller stil om man vil. Stilen er nær øltypen «Classic Lager». Kort og godt kan man si at "fatøl" betegner et brygg som er en anelse mer maltrik og gylden i fargen og dermed litt mer fyldig og rundere i smaken, enn en tradisjonell pilsner.


Relanseringen - et langvarig prosjekt

Mosseølets Venner's Ølfaglig komité og Redaksjonskomitéen har jobbet med dette prosjektet siden august 2023. Kreative sjeler i disse komitéene har stått for utforming og design. Dette er den 8. øltypen som er lansert av Mosseølets Venner i samarbeid med Berentsens Brygghus. Den er brygget helt i tråd med "slow-brew" ånden fra gamle Moss Bryggeri, anno 1838, og med basis i liknende ingredienser som ble benyttet av MB.

Det er ingen tvil om at Visepresident Bjørn Hytten på bildet ikke greier skjule sin stolthet over sluttproduktet. Det sees tydelig på det brede gliset...


Moss Fatøl hører hjemme i godt selskap

Det nye brygget er ikke alene. Porteføljen av godt drikke fra byen vår Moss sørger for å gi nykommeren et godt selskap. Mossepilsen, Moss Konventionsøl og byens egen akevitt, Morsa 1833, er naturlige kompanjonger til Moss Fatøl.


Ølet frontes av Varnaveien Mineralvann

Alt mosseøl tas inn og selges av en av landets største spesialforretninger for drikkevarer, Varnaveien Mineralvann på Rygge Storsenter. Her finnes ikke bare mosseøl, men også godt drikke i alle varianter. Butikken feier faktisk sitt 30-års jubileum i år, noe som er et tydelig bevis på at forretningen har både godt utvalg og høy kompetanse på det de selger.

På lanseringsdagen for Moss Fatøl var det medinnehaver Terje Arnesen som var på vakt. Her sammen med sin kollega Oscar til venstre, som har samlet et godt knippe med mosseøl på disken.


Som seg hør og bør finnes det rikelig med andre varianter av mosseøl på Varnaveien Mineralvann. Her sees blant annet Moss Konventionsøl på flaske og Mossepils på boks.


Ordentlige tøffinger i Varnaveien ...

Det er verdt å merke seg at det er Varnaveien Mineralvann som bestiller produksjonen og tar kostnaden for hvert eneste bryggparti mosseøl som tas inn i butikken. Dette er en rolle som Mosseølets Venner ikke kan ta, siden vi kun er en forening og ikke en bedrift med salgs- og produksjonsrettigheter. Mye av mosseølets eksistens hviler derfor på Varnaveien Mineralvann's skuldre. Butikken må betale opp i mot en kvart million kroner for hvert fulle parti (5.000 liter) med øl som brygges, for deretter å måtte selge minst 70% av dette før de tjener et rødt øre. Det vitner om at innehaverne, brødrene Terje og Johnny Arnesen, er noen tøffinger som har betydd veldig mye for å holde den over 185 år gamle flytende kulturarven fra gamle Moss Bryggeri levende over mange år. Dette er folk vi er stolte av! Hvis hver øl-elskende og patriotiske mossing her i byen stikker oppom butikken og kjøper et par sixpack mosseøl i året, da er det alt som skal til for å bringe kulturarven fra 1838 videre.


Vi håper Carl Alfred også ville blitt stolt ...

Moss Bryggeri ble etablert i 1838 og var i sin tid landets nest eldste bryggeri (kun Aass Bryggeri i Drammen er eldre). Faktisk ble det første brygget med mosseøl produsert bare et par tiår etter at Norge fikk sin egen grunnlov i 1814, og hadde allerede eksistert i en mannsalder da svenskene ettertrykkelig ble parkert på den rette siden av grensa i 1905, året da landet vårt endelig ble en selvstendig nasjon. Det sier litt om det perspektivet som Moss Bryggeris historie representer, både for Moss by og landets bryggerihistorie for øvrig.


Siden 1910 var det familien Heilmann som drev gamle Moss Bryggeri, sist ved Carl Alfred Heilmann som overtok bryggeriet i 1950 etter sin far. I år er det 15 år siden Mosseølets Venner og Carl Alfred sammen klippet over snora på den første pallen med Mossepils under relanseringen av den i 2009. Et øl brygget helt og fullt etter den gamle resepten som Carl Alfred benyttet på gamle Moss Bryggeri. Det var et stolt øyeblikk. Vi håper Carl Alfred ville blitt like stolt i dag over at Moss Fatøl også har fått se dagens lys igjen, brygget helt i hans ånd ...



 

Stedet er Varnaveien Mineralvann!

Mosseøl fås tak i hos enkelte dagligvare butikker i byen, men først og fremst hos Varnaveien Mineralvann på Rygge Storsenter. De har også et rikholdig utvalg av andre øltyper og ikke minst mange i varianter av utstyr og ingredienser til hjemmebrygging. Vel verdt et besøk!


NYHETER - ARTIKKEL
bottom of page