top of page
Mosseølets Venner logo

Med Morsa-foreningen til Atlungstad Brenneri

22. september 2024 ::: BTH/MøV.

Lørdag 21. september 2024 arrangerte vår venneforening Morsa 1833 sin andre medlemstur til Atlungstad Brenneri ved Mjøsas bredd. MøV hang seg på. Det ble en særdeles trivelig leksjon i norsk brenneri historie.

 

Atlungstad Brænderi, som det het da det ble etablert i 1855, ligger i Stange ved Mjøsa like sør for Hamar. Atlungstad er Norges eldste brenneri i drift og er i dag den eneste akevitt-produsenten i Norge som har historiske røtter.


Atlungstad Brenneri var en av landets ledende brennerier i siste halvdel av 1800-tallet, omtrent på samme tid som spritproduksjonen i Moss var på sitt høyeste, riktig nok før bybrannen. Brenneriene i Mjøsregionen spilte en sentral rolle i utviklingen av den norske akevitten. I dag er det en viktig oppgave å holde brennerianlegget på Atlungstad ved like og videreføre kompetansen i brennerifaget.


Atlungstad bruker utelukkende norske råvarer i sin produksjon og her er poteter fra lokale jorder ved Mjøsa den viktigste, i tillegg til vann fra Mjøsa. Beliggenheten ved Mjøsa var viktig for å lette varetransporten, som på grunn av dårlige veier i gamle dager helst foregikk til vanns.


Brenneriet har en solid skare med andelseiere og drives av en lokal støtteforening med tilhørighet i Mjøsa-området. Denne foreningen har en grunnstamme på ca. 100 medlemmer og denne gjengen står i praksis for all drift av brenneriet, både når det gjelder produksjon og vedlikehold. I tillegg har de gjort Atlungstad Brenneri til et markant opplevelsessenter for norsk mat og drikkekultur. Innsatsen til denne støtteforeningen er stilstudie i hvor mye lokal entusiasme betyr for bevaring av lokal kulturhistorie.

Morsa 1833 er for øvrig andelseier i anlegget. Og seneste produksjon og tapping av Morsa Aquavit foregikk nettopp her!


Morsa- og MøV-medlemmer 'on the road' i fellesskap...

Morsa 1833 var arrangør for denne turen og opplegget ble gjennomført med stødig og dyktig hånd av Eva og Olav fra Morsa sitt styre. De sørget for at bussen kom av gårde fra Esso i tide, og ikke minst for servering av både tørt og vått underveis til Mjøsas bredder. Prikken over i'en var de små "medisinflaskene" med Morsa Aquavit, behørig akkompagnert av Moss Konventionsøl. Et vellykket opplegg fra Morsa1833 som absolutt ga mersmak!



Dyktig guide

Vi ble tatt imot av Fridthjof Tokstad Platou, som er en av Atlungstads dyktige guider. Han gjorde omvisningen til en fest! Han var dyktig, kunnskapsrik og underholdende guide som tok oss med på hele prosessen fra poteten ankommer til vi kunne smake på det ferdige produktet. Både lærerikt og spennende.



Et imponerende brenneri, alderen til tross

Det er ingen tvil om at Atlungstad er et brenneri av høy alder, men det er godt pusset opp og vedlikeholdt. Og ikke minst lager sprit av høy kvalitet. All spriten de lager er ren 96% på produksjons tidspunktet, før det nedskaleres i styrke og tilsettes gode krydderier.



Godsakene finnes i kjelleren ...

Atlungstad har selvfølgelig en egen lagerkjeller der sprit i alle varianter ligger på sherry og portvins fat i stabil temperatur for å godgjøre seg. Her var det mye snadder på vent! Forsvarets Spesialkommando har sin egen gin her og vår alles dronning Sonja har et eget Aquavit-fat gjemt bort i et egnet hjørne. Og gjett hvem som har blandet mye av godsakene? Halvor Heuch, Arcus sin mangeårige master-blender, og selvfølgelig skaperen av dagens Morsa Aquavit.



Smaksprøver og bevertning

Etter omvisningen var det tid for smaksprøver og bevertning, som bestod av en smaksrik hovedrett etterfulgt av utmerket dessert. Tilbehøret var selvfølgelig diverse akevitter og lokale brygg fra Mjøstraktene. Det ble god stemning blant medlemmene under denne seansen ...



Andelsbrev og feiring av en vellykket tur

Akevitt og god stemning fikk en liten bivirkning på enkelte i turfølget, nemlig trangen til å investere i et Atlungstad-andelsbrev. Noen grep altså sjansen og ble andelseiere i Atlungstad Brenneri, som inkluderte en dedikert nummerert flaske med ekte Atlungstad-akevitt, selvfølgelig med ditt eget navn på etiketten. I tillegg førte trangen til å bli eiere av egne stilige Atlungstad akevittglass også. Det måtte selvfølgelig feires på bussen på vei tilbake til hjemlige trakter...

Dette var en meget trivelig og vellykket tur! Vi i MøV retter en stor takk til Olav og Eva fra Morsa 1833 for denne gode opplevelsen!



Se for øvrig Atlungstads egne sider her:


Comments


bottom of page